Dagens nyhetsbilde


Det er essensielt for et samfunn å ha uavhengige medier som rapporterer nyheter på en nøytral måte. Dessverre er det i dag et større press på nyhetsmedier enn noen gang i historien. Ikke bare florerer det av falske nyheter på nett, USAs president skjeller ut media med jevne mellomrom, og i mange land i verden drepes gravejournalister på grunn av den viktige jobben de gjør. Her skal vi se litt nærmere på dette.

Falske nyheter

Falske nyheter har alltid vært der, men det som er nytt er at disse har blitt helt vanlig. Det er mange som har vanskelig med å skjønne hva som er ekte og hva som er oppspinn, og det er nettopp det som gjør falske nyheter så farlig. På sosiale medier kan også ulike interessegrupper segmentere de falske nyhetene mot spesifikke grupper, slik at det er kun de som får med seg budskapet. Dette skjer ofte rundt valg, som en måte å påvirke deler av velgergruppene. For eksempel var det mange i stater som grenser mot Mexico i USA som fikk falske nyheter om kriminelle innvandrere, i håp om at dette skulle gjøre at de støttet president Trumps ønske om å bygge en mur mellom de to landene.

President Trump

Apropos president Trump, er også han en fare for den frie presse. Det er kanskje lett å la seg underholde av mye av det han sier, der man sitter foran TV-en med potetgull og en cola fra et minikjøleskap, men latteren stopper fort når han bannlyser alle CNN-journalister fra Det hvite hus fordi han ikke liker deres dekning av hans presidentskap. Dette ligner mer på tilstander man finner i autoritære land med diktatorer, enn i et demokrati som USA hevder å være. Det er rett og slett skummelt når en av verdens mest mektige menn går så hardt ut mot pressen som det Trump har gjort de siste årene.

Journalister drepes

Tall viser at flere journalister drepes nå enn noen gang før i historien. Og det er ikke bare i land som Mexico hvor man opplever dette, det har faktisk også skjedd i Storbritannia i forbindelse med Brexit. Dette er en fæl trend som det er viktig at FN fordømmer, og her må de få med seg flest mulig verdensledere. I Norge er vi relativt heldige, men dessverre er også presse på journalistikken stor her hjemme. Mange mottar trusler, selv om ingen har opplevd vold her i Norge.

Hvorfor media er viktig

Hvorfor spiller media så stor rolle? Det er for å holde folket opplyst, men også for å avdekke maktmisbruk – og holde makta ansvarlig. Det gjelder både politisk og økonomisk makt, slik man så i Panama Papers-avsløringene. Her jobbet journalister fra hele verden sammen – noe som var historisk.

politics